W dniu 25 maja 2007r. studenci II roku studiów dziennych kierunku
„Zarządzanie i marketing” WSL wybrali się do Kompanii Piwowarskiej SA w
Poznaniu, aby skonfrontować swoją wiedzę teoretyczną z praktyką.
W trakcie zajęć semestru letniego, studenci w ramach przedmiotu
„Zarządzanie produkcją”, zapoznawali się z zagadnieniami dotyczącymi
organizacji produkcji i projektowania prostych systemów produkcyjnych.
Zwieńczeniem części teoretycznej zajęć, była wycieczka do realnie
funkcjonującego przedsiębiorstwa produkcyjnego. Tam przyszli logistycy
produkcji, mogli zapoznać się z cyklem wytwarzania piwa, obejmującym
proces warzenia, fermentacji i filtracji oraz zobaczyć funkcjonującą
linię rozlewniczą. Studenci w licznych pytaniach do przewodników mięli
możliwość skonfrontowania swojej wiedzy i umiejętności z zakresu
zarządzania produkcją w praktyce. Podsumowaniem wycieczki był quiz z
nagrodami – certyfikatami browarnika oraz możliwość degustacji
świeżego, orzeźwiającego piwa.
Inicjatorami wycieczki, podkreślającymi przejawy zastosowania wiedzy teoretycznej w codziennej praktyce gospodarczej, byli prowadzący przedmiot „Zarządzanie produkcją” dr inż. Piotr Cyplik i mgr inż. Roman Domański. Wrażenia obu stron były bardzo pozytywne.
Browary Wielkopolskie zapraszają kolejne pokolenia logistyków do wizyty w swoim przedsiębiorstwie.