Co to jest logistyka? Jak funkcjonuje automatyczny magazyn? I ile trwa proces warzenia piwa? To tylko część pytań, na które odpowiedź poznali uczniowie z Technikum Logistycznego w Warce, którzy 9 grudnia odwiedzili WSL.

Gości przywitał Wojciech Zalewski, rzecznik prasowy Wyższej Szkoły Logistyki. Zanim jednak przeszedł do przedstawiania oferty edukacyjnej poznańskiej uczelni, poprosił uczniów o pomoc w przygotowaniu niespodzianki. Wtedy do auli weszli inni pracownicy WSL. Wśród nich był również Mieczysław Wiła, specjalista ds. promocji pierwszej w Polsce uczelni logistycznej, który w tym dniu obchodził swoje urodziny. Nieświadomy niespodzianki, nie krył zdziwienia, gdy głośne „Sto lat” odśpiewali mu nie tylko przyjaciele z pracy, ale także goście z Warki. Po życzeniach i uściskach, trzeba było wrócić do programu wycieczki.

Wojciech Zalewski zapoznał uczniów nie tylko z warunkami studiowania w WSL oraz z perspektywami zawodowymi dla przyszłych logistyków, ale także przybliżył im zalety studenckiego życia.

Następnie mgr Sylwia Konecka wygłosiła wykład „Co to jest logistyka?”, w którym przede wszystkim skupiła się na różnicach między przedsiębiorstwami transportowymi i spedycyjnymi, jak również wyjaśniła uczniom czym zajmują się Centra Logistyczne.

Na zakończenie teoretycznej części, wystąpił Artur Olejniczak z Instytutu Logistyki i Magazynowania, który poza tym, że przedstawił gościom tematykę Czasopisma „Logistyka”, zdradził również niektóre tajniki dziennikarskiego kunsztu.

Ostatnim punktem gościny były wycieczki do firmy Panopa Logistik Polska w Swarzędzu i Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu. Najwięcej emocji wśród uczniów wzbudził widok automatycznego magazynu, jego precyzyjność i funkcjonalność, którą przybliżył uczniom Norbert Frątczak, kierownik podobszaru hali Panopa Logistik Polska. Natomiast w Kompanii Piwowarskiej zgłębiali tajniki sztuki produkcji złocistego trunku.

Wróć

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


Ustawienia